Novosti

RUJAN 2017.

21. 9. 2017. 

    PROJEKT ERASMUS+ : TESLA – TEACHERS ENGAGING STUDENTS IN A LEARNING ADVENTURE

1/2

Projekt Tesla osmislilo je osam visoko motiviranih učitelja i učiteljica naše škole: Ivana Gruban i Renata Mladina, učiteljice RN u produženom boravku, Željana Đevenica, Višnja Mušnjak i Marijana Kovačić, učiteljice razredne nastave, Tihana Mesić, učiteljica engleskoga jezika, Petar Radanović, učitelj matematike i Jasminka Možgon Jarić, učiteljica hrvatskoga jezika.

Oni su dosadašnjim radom, entuzijazmom, uključivanjem u sve aktivnosti škole i potičući nove pokazali da im je želja usavršavajući sebe pomicati granice i kod svojih učenika. Cilj projekta je učenik koji zna  povezati, primijeniti i prezentirati. To ćemo postići razvijanjem njegovog kritičkog promišljanja, poduzetničkih vještina, aktivnog korištenja KT –a, rješavanja problema i prezentiranja rezultata rada kako bi bili spremni za uspješno daljnje školovanje, a kasnije i za tržište rada. Projekt obuhvaća i aktivnosti kojima se produbljuje kreativnost, produktivnost i efektivnost u obavljanju učiteljskog poziva. Naučit će i kako prepoznati simptome stresa, potencijalne konfliktne situacije i kako se s njima nositi. Sudionici projekta stručno će se usavršavati u zemljama Europske unije (Španjolska, Portugal, Irska) te će svoja saznanja diseminirati i prenositi svim sudionicima nastavnog procesa.

Projekt započinje 1. rujna 2017. i traje dvije godine.

STUDENI- PROSINAC 2017.

13. 11. 2017. 

ERASMUS+ : eTwinning projekt "Vršnjaci iz kvarta"

eTwinning projekt "Vršnjaci iz kvarta" jedna je od projektnih aktivnosti projekta „Tesla- Teachers Engaging Students in a Learning Adventure“ u sklopu Erasmus+ programa. Učenici 2.a i 2.c razreda bili su u petak u gostima vršnjacima OŠ Prečko.

Više o projektu i susretu vršnjaka saznajte pod opširnije.

 

Učiteljice Željana Đevenica i Višnja Mušnjak osmislile su sa svojim učenicima 2.a i 2.c razreda eTwinning projekt „Vršnjaci iz kvarta“ čiji je osnovni cijl upoznati vršnjake iz kvarta i zajedno surađivati u usvajanju nastavnih sadržaja kroz igru i druženja te razvijanju i jačanju životnih vještina.

Projekt je dogovoren sa učiteljicama 2.a i 2.c razreda Osnovne škole Prečko, Ankom Vukša i Marijanom Vrančić, a rad na projektu započeo je odmah početkom nastavne godine.

Tijekom rujna učenici su radili na osmišljavanju loga projekta , a kroz mjesec listopad jedni drugima predstavili su svoj rad kroz aktivnost Pozdravljamo jesen u sklopu koje su obilježeni i  Dani kruha te Dan jabuka.

Najviše su se veselili prvom zajedničkom druženju koje je realizirano u petak, 10.studenoga.

Naši učenici posjetili su svoje vršnjake u Osnovnoj školi Prečko i vratili se bogatiji za nova ostvarena prijateljstva. Na ulazu u školu dočekale su nas učiteljice Anka i Marijana te njihova ravnateljica gđa Jadranka Oštarčević. Ulaskom u učionice nestrpljivo su nas dočekali vršnjaci uz prekrasne natpise dobrodošlice i pjesmu.

U goste nismo došli praznih ruku već je svatko imao pismo za do tada nepoznatog prijatelja, a i u njihovim učionicama čekala su pisma pripremljena nama. Razmjenom pisama svatko je dobio  svog prijatelja vršnjaka nakon čega je krenulo osobno upoznavanje. Učenici su se potom s prijateljem povukli u neki kutak učionice i kroz razgovor pokušali saznati što više jedni o drugima.

S novim prijateljima u paru krenuli smo u razgledavanje škole i ugodno druženje u školskoj blagovaonici uz čaj i slatkiše u društvu veselih teta kuharica.

Nakon povratka u učionice razmijenili smo međusobne dojmove o našem susretu i dogovorili novi susret na čaju u našoj školi. Neizmjerno nas vesele planirani susreti na otvorenom početkom proljeća, pa ukoliko i vas interesira nastavak naše priče......nastavit će se.

eTwinning projekt „Vršnjaci iz kvarta“ samo je jedna od projektnih aktivnosti  projekta „Tesla- Teachers Engaging Students in a Learning Adventure“ u sklopu Erasmus+ programa.

 ERASMUS+ : eTwinning projekt "Vršnjaci iz kvarta"- 2.dio

Priča o vršnjacima iz kvarta se nastavlja....

 

U petak 18. prosinca učenici 2.a i 2.c razreda bili su domaćini svojim prijateljima vršnjacima iz Osnovne škole Prečko. Nestrpljivo smo ih dočekali pred ulazom u našu školu. Ravnatelj Borislav Radman poželio je učenicima i njihovim učiteljicama dobrodošlicu i uveo ih u predvorje naše škole.

Učenici 2.a razreda u pratnji učiteljice Marijane Vrančić uputili su se potom  u učionicu 2.a razreda , a učenici 2.c razreda u pratnji učiteljice Anke Vukša pridružili su se prijateljima  u 2.c razredu.

U svakoj učionici najprije ih je ponovo sa nekoliko riječi pozdravio gospodin ravnatelj, a potom i  naši nestrpljivi učenici s veselim pjesmama koje su pripremili za svoje goste. 

 Kao pravi domaćini obišli smo s gostima sve dijelove naše škole.

U školskoj knjižnici  sve ih je veselo pozdravio, i na zabavan način kako samo on to zna, upoznao sa radom naš knjižničar Luka Wintersteiger.

Povratkom u učionice učenici su se nastavili družiti sa svojim vršnjacima te su međusobno razmijenili sa prijateljima božićne čestitke i uputili jedni drugima samo najljepše novogodišnje želje.

Za kraj susreta organizirali smo u našoj blagovaonici „čajanku“ uz slatkiše koje su nam pripremile vrijedne tete kuharice Tanja, Andrea i Sabina.

Kraj susreta obilježili smo zajedničkom fotografijom u holu škole u društvu s našim Nikolom Teslom....

Ali, nije to bilo sve .......

Zadnji dan škole organizirali smo zajedničku božićnu videokonferenciju naših vršnjaka. Svaki razred izveo je svoju veselu točku i na kraju poželio sve najbolje u novoj 2018.godini. Učenike je oduševio ovakav način suradnje uz virtualno druženje.

eTwinning projekt „Vršnjaci iz kvarta“ nastavlja se kroz nove zajedničke aktivnosti , a najviše nas vesele proljetni dani i planirana druženja na otvorenom.

VELJAČA 2018.

13. 2. 2018.

 

 SASTANAK ERASMUSOVACA

20180212_132127(0).jpg

 

U ponedjeljak 12. veljače 2018. Erasmusovci su održali radni sastanak u zbornici škole budući da se približavaju datumi mobilnosti. Prva skupina učiteljica razredne nastave, Marijana Kovačić, Renata Mladina i Ivana Gruban,  otputovat će u Španjolsku u Barcelonu čija mobilnost traje od 28. svibnja do 2. lipnja 2018. Sudjelovat će na trima edukacijama o poboljšanju kvalitete nastave čiji je važan dio razvijanje kompetencija učenika u svrhu aktivnijeg uključivanja na tržište rada u budućnosti, razvijanje emocionalne inteligencije,  poboljšanje prezentacijskih vještina te će upoznati neke metode jačanja vlastitih kompetencija i vlastite osobnosti . Nazivi edukacija su sljedeći: Happy Schools: Positive education for well – being and life – skills development, Satisfying Schools Experience: Strategies and Skills for Teachers, Life Coaching for Teachers: Happy teacher for better students.

Dogovorili su zadatke koje treba odraditi prije mobilnosti te ih podijelili po timovima. Tako će pripremiti prezentacijske materijale o zemlji, gradu i školi uključujući i snimku himne škole. Također će tražiti najpovoljnije ponude za izradu reklamnih i prezentacijskih materijala kao što su majice s logom škole, blokovi, kemijske olovke te raklamni letci koji prezentiraju školu. 

Skupina koja putuje krajem svibnja aktivno komunicira s organizatorima putem e-maila te dogovaraju pojedinosti kao što su smještaj, putne karte i slično.

Želimo im sretan put i puno noviteta koje će donijeti sa sobom te oplemeniti i obogatiti postojeću nastavu i odnose među svim sudionicima nastavnoga procesa.

Osim sreće na putovanju, želimo im i  lijepo vrijeme te puno druženja s pripadnicima različitih naroda i kultura.

TRAVANJ 2018.

OŠ Nikole Tesle ponosni je dobitnik eTwinning oznake kvalitete za škole

        Zahvaljujući entuzijazmu i projektima koje su pokrenule i na kojima su radile učiteljice Višnja Mušnjak, Renata Mladina i Željana Đevenica naša škola se okitila priznanjem eTwinning škole temeljem natječaja u kojem se vrednovala  uključenost, predanost, marljivost te kvaliteta integracije IKT-a i međunarodne suradnje.

etw.png

18. 4. 2018.

 

SUSRET S VRŠNJACIMA IZ OŠ PREČKO

Učenici 2. a i c razreda naše škole susreli su se s vršnjacima iz OŠ Prečko na savskom nasipu.

Ovaj treći susret vršnjaka dio je eTwinning projekta „Vršnjaci iz kvarta“. Osim ugodnog druženja nazvanog „Piknik uz Savu“ učenici su imali i izvanučioničnu nastavu vezanu za promjene u prirodi u proljeće.

Druženje s vršnjacima brzo je prošlo, pomalo tužni vratili smo se umorni u  školu s mislima na skori susret u svibnju.

SVIBANJ - LIPANJ 2018.

EDUKACIJA U ŠPANJOLSKOJ  

    Učiteljice razredne nastave Marijana Kovačić, Renata Mladina  i Ivana Gruban uspješno su završile edukacije u Španjolskoj:  Satisfying School Experience: Strategies and Skills for Teachers, Happy Schools: positive education for well-being and life-skills development, Life coaching for teachers: happy teachers for better students.  Novostečena znanja  prezentirat će kolegama na Učiteljskom vijeću.

20180528_122152.jpg
IMG-20180913-WA0001.jpg
IMG-20180913-WA0000.jpg

U nastavku pročitajte njihova izvješća. 

Učiteljica razredne nastave Marijana Kovačić sudjelovala je na edukaciji Happy Schools: positive education for well-being and life-skills development u organizaciji Europass Teacher Academy iz Firenze.

Edukacija je dio Erasmus + projekta TESLA – Teachers Engaging Students in a Learning  Adventure, a održana je  u  Barceloni  od  28.5.2018. do 2.6.2018.

Voditeljica edukacije je psihologinja Marta Mandolini. Osim iz Hrvatske, na edukaciji su sudjelovali i učitelji iz osnovnih i srednjih škola  iz Finske, Italije, Rumunjske i Slovenije.

Osim što je učiteljica Marijana Kovačić predstavila  svoju školu i svoj rad drugim sudionicima, slušala je  o temeljima pozitivne psihologije,  začetnicima, teorijama i  metodama. Upoznata je s osnovama  pozitivne psiholgije te kako je primijeniti na učenike, učitelje i obitelj.

U praktičnom dijelu osmišljavao se pozitivan edukacijski školski program kojim se osnažuje i jača karakter učenika.

​​​​​​​​​​Posebno bogatstvo ove edukacije je razmjena iskustava s drugim sudionicima, upoznavanje njihove kulture i običaja kao i upoznavanje kulture  grada Barcelone.

Učiteljica Renata Mladina sudjelovala je na edukaciji  Satisfying School Experience: Strategies and Skills for Teachers. Edukacija je održana od 28.5.2018. do 2.6. 2018. također u Barceloni.

Učiteljica je unaprijedila svoje znanje sudjelujući u raznim aktivnostima usmjerenim razvijanju učeničkog samopoštovanja, jačem poticanju  uključenosti učenika u nastavni proces i bolje suradnje među učiteljima, učenicima i njihovim obiteljima.

Također je  produbila znanje o tome kako kreativnost, dobra komunikacija te poboljšane socijalne vještine mogu biti učinkoviti saveznici u sprječavanju ranog napuštanja školovanja. 

Upravo na tom tragu učiteljica je od ove godine voditeljica izvannastavnih aktivnosti Mali poduzetnici u koje će biti uključeni učenici 1. razreda, a u cilju uvođenja temelja poduzetništva od najjranije dobi i razvijanja poduzetničkih vještina 21. stoljeća.

Učiteljice su svoja znanja diseminirale kolegama na Učiteljskom vijeću.

SRPANJ 2018.

Radno ljeto za članove Erasmus+ projekta

​​​​​​​Učiteljica engleskog jezika Tihana Mesić i učitelj matematike Petar Radanović sudjelovali su na edukacijama u Dublinu od 9. srpnja do 20. srpnja koje su održane u sklopu našeg Erasmus+ projekta TESLA - Teachers engaging students in a learning adventure.

Edukacija koju je pohađala učiteljica engleskog jezika bila je TALKING TO PEOPLE: Inquiry-based and Cooperative Methodology. Tema edukacije bile su nove metode poticanja suradničkog učenja, korištenje umjetnosti kao alata za podučavanje različitih nastavnih predmeta, kako stvoriti okruženje za učinkovito istraživačko i suradničko učenje, korištenje komunikacijskih vještina pri rješavanju kroskurikularnih problemskih zadataka i prezentiranja rezultata rada.

Učitelj matematematike pohađao je edukaciju ICT FOR TEACHING. Edukacija se temeljila na istraživanju i korištenju novih  IKT alata kojima je svrha učinkovito rješavanje zadataka i problema, aktualizacija nastavnih sadržaja te kvalitetna prezentacija vlastitog rada.

​​Nove alate i metode rada predstavit će i ostalim učiteljima naše škole, a i šire, te što je još važnije, koristit će ih u svojoj nastavi kako bi učenici postali još aktivniji u nastavnom procesu, kako bi njihovo učenje bilo trajno i kako bi što bolje pripremili učenike za stvarni život te ih osvijestili o važnosti vlastitog angažmana u procesu učenja, razvijanja samopouzdanja, osjećaja za inicijativu i poduzetništva.

KOLOVOZ 2018.

Edukacija u Portugalu​​​​​​​

 

Učiteljica engleskoga jezika Petra Šelebaj, učiteljica hrvatskoga jezika Jasminka Možgon Jarić i učiteljica razredne nastave Željana Đevenica sudjelovale su na edukaciji u portugalskom gradiću  Caldasu da Raihni u neposrednoj blizini Lisabona, u organizaciji Dominou Asociata iz Rumunjske, a u sklopu  Erasmus+ projekta TESLA - Teachers engaging students in a learning adventure. Nazivi edukacija bili su Vitamin C, Harmony and Learning i Make technology youf friend. Edukacija je trajala devet dana, od 20. 8. 2018. do 28. 8. 2018.

Rad je većinom bio radioničkoga tipa gdje su sudionici iskustveno učili kako se riješiti stereotipa i predrasuda u razredu, kako biti tolerantniji i otvorenog uma, kako podučavati koristeći nove metode, primjerice, foto voice, metodu forum teatra, debatnu metodu, a sve u svrhu kvalitetnijeg i svrsishodnijeg poučavanja koje će biti pohranjeno u dugoročno pamćenje učenika i koje će se primjenjivati u stvarnim životnim situacijama. Također su sudionici dobili nove spoznaje o IKT alatima, primjerice, izrada umnih mapa, digitalnih knjiga i kako ih učinkovito koristiti u radu s učenicima, ali i roditeljima.

Osim neposrednoga rada, sudionici su posjetili značajna mjesta Portugala, naučili nešto o bogatoj povijesti te zemlje, a uživali su i u gastronomiji i glazbi te predivne zemlje na Atlanskom oceanu.

Budući da su sudionici bili učitelji i stručni suradnici iz nekoliko europskih zemalja, bilo je zanimljivo i korisno saznavati o različitim obrazovnim sustavima u Europi i vidjeti gdje se nalazi Hrvatska.

Učiteljice su svoje spoznaje već upotrijebile u radu s učenicima i roditeljima na početku nove školske godine. Također pripremaju puno noviteta u svom radu i nadamo se da će uroditi plodom.

RUJAN - PROSINAC 2018.

POVRATAK ERASMUSOVACA S MOBILNOSTI I DISEMINACIJSKE AKTIVNOSTI

Početkom nove školske godine Teslini Erasmusovci su se vratili sa svojih mobilnosti iz različitih europskih zemalja.

LISTOPAD 2018.

  • Diseminacija na ŽSV-u učitelja engleskog jezika

  • Diseminacija na UV OŠ Nikole Tesle- tim Irska

STUDENI 2018.

  • Diseminacija IKT alata - radionica na ŽSV-u učitelja razredne nastave

1/3

VELJAČA 2019.

 Erasmusovaci koji su sudjelovali na edukacijama u Portugalu održali su  diseminacijsko predavanje kolegama na Učiteljskom vijeću naše škole.                       

d.png

TRAVANJ 2019.

Učiteljice Renata Mladina, Ivana Gruban i Marijana Kovačić održale su diseminacijsko predavanje i radionicu za učitelje rehabilitatore u  Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica te na taj način prenijele su svoja iskustva i znanja iz područja pozitivne psihologije i planiranja aktivnosti na temelju učeničkih interesa i potreba. Ovim putem se naučeno prenijelo u Virovitičko-podravsku županiju, dakle, i izvan naše županije.

v2.jpg
v.jpg

SVIBANJ 2019.

DJEČJI SAJAM PODUZETNIŠTVA

Dječji sajam poduzetništva organiziran je kao završna aktivnost projekta na kojoj su djeca pokazala rezultate rada po metodama koje su usvojili sudionici ovog projekta na svojim edukacijama. 

Sajam je organiziran u školskom vrtu gdje je postavljena i pozornica za prezentiranje rada ostalih izvannastavnih grupa naše škole kao i skupina koje su udružene u školsku zadrugu “Košnica”. Surađivali smo s dugim učiteljima koji su organiziali Teslafest primjerice s profesoricom povijesti na postavljanju povijesnog igrokaza Seljačka buna.

IMG_4064.JPG
IMG_4063.JPG

Opširnije o Dječjem sajmu poduzetništva možete vidjeti klikom na donju sliku.

20190513_124318.jpg