Ireland team

Petar Radanović

ICT for teaching in Dublin

9. - 20. srpnja 2018.

U sklopu Erasmus+ projekta TESLA - Teachers Engaging Students in a Learning Adventure sudjelovao sam na edukaciji ICT for teaching u Irskoj koja se održavala od 9. do 20. srpnja.

 

Cilj odlaska na mobilnost bio je upoznavanje rada s IKT alatima koji uz kvalitetnu primjenu mogu uvelike olakšati pojedine nastavne sadržaje. Osim aktualizacije nastavnih sadržaja, IKT bi učenicima olakšao razumijevanje i rješavanje zadataka, problemskih zadataka te povezivanje gradiva, što su najčešći problemi s kojima se susreće u radu s učenicima. Upotrebom IKT-a učenike može naučiti kako te alate koristiti na najbolji način, što će jačati njihovo samopouzdanje, inicijativu i dati im podstrek za daljnji napredak.

 

Na edukaciji u Dublinu sudjelovalo je 16 učitelja iz šest zemalja: Bugarske, Njemačke, Italije, Španjolske, Poljske i Hrvatske. Bilo smo podijeljeni u četiri skupine kako bismo mogli suradnički učiti, pomagati jedni drugima te raditi na zajedničkoj prezentaciji naučenog.

 

Tijekom deset dana edukacije uz pomoć dvoje učitelja, Louisa i Stephanie, radili smo na više od deset IKT alata za poučavanje, izradu interaktivnih igrara, prezentacija te smo koristili oblake za pohranu materijala.

 

Svi smo imali pristup Padletu na koji smo stavljali materijale koje smo taj dan napravili.

bd1134033.PNG

Neki od programa koje smo koristili su:

-za spremanje i organizaciju: Padlet, Flickr, Mega, Degoo, LastPass, Symbaloo

-za prezentacije: Animoto, Prezi, Powtoon, Yumpu, Adobe.Spark

-za izradu interaktivnih materijala: Classflow.com, groupboard.com, awwapp.com, Genial.ly...

S od njih nekima sam već bio upoznat te sam ih i ranije koristio, a neki su mi bili potpuno novi.

 

O svakom od alata razmišljali smo i u kontekstu same nastave, to jest kako koji od njih koristiti za postizanje određenih ishoda. Primjer možete vidjeti ovdje:

Za završnu prezentaciju naučenog moja grupa je izradila ovaj video:

Tihana Mesić

Talking to People: Inquiry-based and Cooperative Methodology

9. - 20. srpnja 2018.

Organizator edukacije: English Matters

U sklopu Erasmus+ projekta TESLA - Teachers Engaging Students in a Learning Adventure sudjelovala sam na edukaciji Talking to People: Inquiry-based and Cooperative Methodology koja se održavala od 9. do 20. srpnja 2018. u Dublinu. Cilj odlaska na mobilnost bio je usavršavanje znanja engleskog jezika i stjecanje novih znanja i vještina koje će doprinijeti poboljšanju kvalitete nastave.

 

Na edukaciji je sudjelovalo 12 učitelja iz 5 zemalja: Grčke, Finske, Španjolske, Poljske i Hrvatske. Voditeljica edukacije, Jessica Fahey, bila je izvrstan učitelj, mentor i izvor informacija.

 

Proučavajući irsko društvo, sustav obrazovanja, književnost, umjetnost, povijest i geografiju upoznali smo se s različitim aspektima irske kulture i života u multikultularnom europskom okruženju.

Aktivnosti u kojima smo sudjelovali osmišljene su za poboljšanje suradničkog učenja djece i interakciju među sudionicima pa smo se sudjelovanjem u njima mogli iz prve ruke uvjeriti u učinkovitost takvog načina rada. Istovremeno smo dobili i mnoštvo prilika zarazmjenu iskustava i znanja s kolegama iz Europe. Teme koje smo proučavali bile su temelj za osmišljavanje konkretnih aktivnosti koje će se moći primijeniti u radu s učenicima. Znanja i vještine koje smo stekli će nam olakšati nastojanja da kod učenika potaknemo razvoj ključnih kompetencija.

Budući da je jedan dio edukacije bio orijentiran na upoznavanje tehnika za uspješno provođenje intervjua, ove godine ću  s učenicima intenzivnije raditi na razvijanju tih vještina, a sve će rezultirati i video uratkom na temu poduzetništva. Moja grupa je imala priliku upoznati i intervjuirati zanimljivog glazbenika, profesora Petera Morana, koji nas je upoznao s neobičnom glazbom zvanom gamelan koju koristi u radu s djecom s posebnim potrebama. 

 

Kulturološkom doživljaju Dublina i Irske doprinijeli su i organizirani posjeti mjestima od posebnog arheološkog, umjetničkog i povijesnog značaja, a dio su programa edukacije. Tijekom svih posjeta imali smo istraživačke zadatke koji su bili temelj za daljnju suradnju u grupama i izradu konačne prezentacije koju smo  predstavili sudionicima svih edukacija koje je organizirao English Matters u to vrijeme u Dublinu.