Barcelona team

20180528_122152.jpg

Ivana Gruban

Life coaching for teachers: happy teachers for better students

 

Barcelona 28.5.2018. - 2.6.2018.

 

Učiteljica produženog boravka Ivana Gruban je u unutar Erasmus+ projekta TESLA – Teachers Engaging students in a Learning Adventure, sudjelovala u sedmodnevnoj edukaciji pod nazivom Life coaching for teachers: happy teachers for better students koja se održavala od 28.5.2018. do 2.6.2018. u Barceloni. 

Organizator gore spomenute edukacije je Europass Teacher Academy sa sjedištem u Firenci. 

 

Cilj edukacije Life coaching for teachers: happy teachers for better students je: 

 

• steći određenu razinu samosvijesti o svojoj ulozi, pristupu poučavanja i uključenosti u kolektivu, a sve kako bi se spriječio strest

• promicanje zdrave ravnoteže između posla, života, zadovoljstva i učinkovitosti

 

Edukacija je namijenjena učiteljima koji žele pronaći zdravu ravnotežu između privatnog i poslovnog života te je posebno namijenjena mladim učiteljima koji žele izgraditi dugotrajnu i zadovoljavajuću karijeru. 

 

Često je učiteljima nemoguće ne misliti na posao kada napuste školu, zato je ova edukacija primjerena za učitelje koji često ne mogu isključiti posao iako nisu na radnom mjestu. 

Upravo je ova edukacija predstavila životne vještine koje bi svi učitelji trebali imati, ali i razvijati tijekom života. Neke od životnih vještina su empatija, kritičko mišljenje, kreativno mišljenje, donošenje odluka, rješavanje problema, djelotvorna komunikacija, interpersonalni odnosi, nošenje s emocijama te samosvijest. 

 

Kako bismo mogli uspostaviti zdravu ravnotežu, edukacija se fokusirala na životnu vještinu rješavanja problema i time predstavila plan rješavanja problem, tzv. Design Thinking Process kojeg je predložio Hasso-Plattner institut za dizajn. Budući da se edukacija bavila problematikom sprječavanja stresa i poboljšanja ravnoteže privatnog i proslovnog života, kroz praktičnu upotrebu Design Thinking plana stekla sam uvid u kvalitetno rješavanje problema kako bih izgradila pozitivnu ravnotežu.

b7f4614b.jpg

Design Thinking plan sastoji se od pet faza, a to su Emphatize, Define, Ideate, Prototype i Test. U prvoj fazi trebamo upoznati grupu ljudi koja ima problem, a u drugoj fazi jasno definirati problem. U trećoj fazi raznim tehnikama (poput Oluje ideja) pokušavamo doći do rješenja problema. U četvrtoj fazi testiramo svoja rješenja na probnoj grupi te u posljednjoj fazi primjenjujemo rješenje problema ako je probna grupa bila uspješna. 

Ovo je primjer Design Thinking Plana moje grupe:

 

Na samom kraju edukacije, stekla sam iskustvo koje mogu primijeniti u svom svakodnevnom životu kako bih se nosila s poslom i umanjila stres.

b4b8dfeb.png

Marijana Kovačić

Edukacija Happy Schools: positive education for well-being and life-skills development  je prva u nizu edukacija u našem  Erasmus + projektu TESLA - Teachers Enganging Students in a Learning  Adventure.

Organizator te edukacije je  Europass Teacher Academy  iz  Firenze.

Na ovoj edukaciji sam sudjelovala u  Barceloni  od  28.5.2018. do 2.6.2018.

Voditeljica edukacije je bila  Marta Mandolini,  po struci psihologinja.

Osim iz Hrvatske, edukaciji  su prisustvovale i sudionice – učiteljice iz osnovnih i srednjih škola  iz Finske, Italije, Rumunjske i Slovenije.

Cilj edukacije je bio:

- promoviranje holističke perspektive dobrostanja i sreće u učionici i izvan nje;

- pružanje znanja i vještina koje su potrebne mladim ljudima za ostvarivanje punog potencijala u sadašnjosti i budućnosti

- suvremeni pristup obrazovanju temeljen na pozitivnoj psihologiji, tj. znanstvenom istraživanju o ostvarivanju ljudskog potencijala i optimalnog funkcioniranja s naglaskom na jake strane i vrline

- upoznati osnove pozitivne psihologije, najvažnije  međunarodne teorije i autore na tom području, kao i teorije i tehnike pozitivnog odgoja i obrazovanja

- uz pomoć usredotočene svjesnosti trenirati vlastiti um, usmjeriti pažnju na trenutna događanja, opustiti se, ostvariti ciljeve i povećati razinu samosvijesti

- izraditi vlastiti projekt temeljen na pozitivnom odgoju i obrazovanju

- upoznati grad Barcelonu, kroz najvažnije znamenitosti, kulturu, jelo….

 - razmijeniti iskustva s drugim sudionicama edukacije

Svoju školu, OŠ Nikole Tesle i svoj rad s učenicima, predstavila sam drugim sudionicama u prezentaciji na zajedničkom sastanku.

c3e109e3.jpg

Prvi dan sam slušala o temeljima pozitivne psihologije, začetnicima, teorijama i  metodama pozitivne psihologije.

Upoznala sam osnove  pozitivne edukacije te kako je primijeniti na učenike, učitelje i obitelj.

U praktičnom dijelu edukacije, osmišljavalo se pozitivan edukacijski školski program kojim se osnažuje i jača karakter učenika. Tu sam prvo primijenila  SWOT analizu kojom se utvrđuju jake snage i slabosti skupine koju istražujemo te mogućnosti i prijetnje koje bi toj skupini mogle naštetiti.

 

Posebno su zanimljive tehnike opuštanja kao „Zamišljeni tuš“ kojim se opušta i osvježava um da bi bio spreman za nove izazove

Posebno bogatstvo ove edukacije je razmjena iskustava s drugim sudionicama, upoznavanje njihove kulture i običaja kao i upoznavanje kulture  grada Barcelone.

c0c0fcc3.jpg
IMG-20180913-WA0000.jpg

Renata Mladina

A Satisfying School Experience: Strategies and Skills for Teachers

Barcelona 28.5.2018. - 2.6.2018.

 

Učiteljica Renata Mladina u sklopu projekta Erasmus+ TESLA – Teachers Engaging Students in a Learning Adventure, sudjelovala je na edukaciji pod nazivom A Satisfying School Experience: Strategies and Skills for Teachers koja se održala od 28.5. 2018. do 2.6.2018. u Barceloni. Organizator je Europass Teacher Academy sa sjedištem u Firenci.

 

Cilj mobilnosti :

 

  • Naučiti  ostvariti dinamičnije, kreativnije okruženje u razredu ne bih li ohrabrila učenike i stimulirala njihov interes prema poduzetništvu.

  • Naučiti kako razumjeti ,identificirati i spriječiti negativne odnose na relaciji obitelj - škola, kako ostvariti podršku roditelja u nastavnom procesu.

  • Steći veće znanje o tome kako kreativnost, poboljšana komunikacija te poboljšane socijalne vještine mogu biti učinkoviti saveznici u stvaranju smislenijeg iskustva školovanja posebno u području građenja poduzetničkih vještina od najjranije dobi

  • Naučiti prepoznati rane znakove premora učitelja,kao jednog od najvećih problema koji pogađaju djelatnike u edukacijskim poslovima, i kako ga spriječiti.

Na edukaciji  se govorilo o Burnout sindromu, kao jednom od vodećih sindroma koji pogađa populaciju ove profesije, o simptomima i faktorima koji dovode do burnouta te na koji način ga izbjeći.

Također sam stekla znanja o načinima održavanja mentalne ravnoteže zadovoljavajući mentalne potrebe kako bi naš mozak funkcionirao u najboljem mogućem smislu. Na praktičnim aktivnostima kako ostvariti i održati mentalnu ravnotežu po teoriji The Healty Mind Platter-a naučila sam kako pravilnim izborom aktivnosti za učenike upravo zadovoljiti sve zakonitosti teorije. U praktičnom dijelu edukacje izrađivali smo planove učeničkih aktivnosti u skladu s njihovim potrebama i interesima. Mnoge aktivnosti odvijale su se na zraku, izvan predavaonice, učili smo izvodeći vježbe, surađujući, izmjenjujući iskustva.  

                                                                          

b3beedeb.jpg
b5dd716b.jpeg
b8fc1dfb.jpg