DISEMINACIJSKO PREDAVANJE

UČITELJSKO VIJEĆE

OŠ NIKOLE TESLE

2.7.2018.

IZVJEŠĆE S MOBILNOSTI U BARCELONI 28.5. - 2.6.2018.

Ivana Gruban

Marijana Kovačić

Renata Mladina

c611b223b - Copy.jpg

Učiteljice Renata Mladina, Ivana Gruban i Marijana Kovačić održale su 2.7.2018. na Učiteljskom vijeću predavanje i radionicu kojima su kolege upoznali s tijekom, sadržajima i iskustvima dobivenim na edukacijama koje su pohađale u svibnju i lipnju u Barceloni. 

U radioničkom dijelu članovi Učiteljskog vijeća na konkretnim primjerima dobili su uvid u načine planiranja po teoriji The Halthy Mind Plattera, zatim osnove Design Thinking Process-a te druga konkretna  znanja iz područja pozitivne psihologije i planiranja.

IMG-aa2c547e4d3d7e88a33d76af7024df7d-V -
IMG-1cb702eef29ca3789d57d57ceee4353d-V -
IMG-785eab3dcc19150e0ef29edcf4020e86-V -
baa8b2db - Copy.jpg

Županijsko stručno vijeće učitelja razredne nastave

Na 1. županijskom stručnom vijeću učitelja razredne (OŠ NikoleTesle, OŠ Rudeš,

OŠ Voltino i Salezijanska osnovna škola) koje je održano 21.11.2018. godine, učiteljica Željana Đevenica je pred šezdesetak kolega predstavila program Erasmus+.
Na dvije radionice koje su se održale u informatičkoj učionici kolegama je predstavila IKT alat koji  je naučila na edukaciji u Portugalu "StoryJumper". Alat služi za izradu online slikovnica.

IMG-20181121-WA0015
IMG-20181121-WA0015

IMG-20181121-WA0013
IMG-20181121-WA0013

IMG-20181121-WA0004
IMG-20181121-WA0004

IMG-20181121-WA0015
IMG-20181121-WA0015

1/4

Učiteljsko vijeće Team Portugal 

Učiteljice Pera Šelebaj, Željana Đevenica i Jasminka Možgon Jarić održale su predavanje i radionicu na UV OŠ Nikole Tesle u veljači 2019.
Predavanjem su izvijestile učitelje o sadržaju edukacija u Porugalu kao i o kompetencijama koje su tim edukacijama stekle.

U radioničkom dijelu provele su nekoliko radionica kojima su prezentirale sadržaje i način rada na edukaciji u Portugalu.

Diseminacijsko predavanje u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica.

Diseminacijsko predavanje u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica.

Učiteljice Ivana Gruban, Marijana Kovačić i Renata Mladina 10.4.2019. održale su diseminacijsko predavanje u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Virovitici. Predavanju je nazočilo dvadeset učitelja rehabilitatora kojima su učiteljice prezentirale projekt Erasmus+ i znanja stečena na mobilnostima te tijek aktivnosti projekta.

IMG-8b856db8473c2ac3e3506a51742c4745-V.j
IMG-180c7ddcf9e050cca5508e024ea9056d-V.j
IMG-ab5c5b55805487da785b0651171b6171-V.j

Diseminacija na ŽSV-u učitelja engleskog jezika

 OŠ Cvjetno naselje-Zagreb, 15.10.2018.

 

Profesorica Tihana Mesić i učiteljica Petra Šelebaj održale su predavanje pod nazivomTESLA: Erasmus + experience na Županijskom stručnom vijeću učitelja engleskog jezika u kojem su predstavile svoje iskustva na  edukacijama u sklopu Erasmus + projekta TESLA (“Teachers Engaging Students in  a Learning Adventure).

 

VITAMIN C BOOSTS EDUCATION - Petra Šelebaj

Pomoću digitalnog alata Story Jumper predstavila sam edukaciju  pod nazivom “Vitamin C boosts education” koja se održala u kolovozu 2018. u portugalskom gradu Caldas da Rainha.

 

Glavni cilj edukacije bio je korištenje Coachinga u obrazovanju što uključuje kreativno rješavanje problema gdje učenicima ne dajemo gotova rješenja i odgovore, već ih navodimo da sami dođu do njih.
 

image3.png

Pritom su učitelji koordinatori procesa učenja i uključuju se samo kad treba usmjeriti proces rada. U sklopu teme coachinga predstavila sam vježbu  Six thinking hats u kojoj se formiraju grupe prema boji šešira napravljenim od papira. Svatko bira grupu u kojoj će boraviti prema osobnim stavovima i uvjerenjima, primjerice, u grupu bijelog šešira ići će učenici koji su objektivni i barataju činjenicama, dok će u grupu crvenih šešira ići osjećajni i intuitivni učenici. Cilj vježbe je da učenici uvide da nije važno biti pobjednikom.
 

Edukacija je bila prepuna aktivnosti kojima potičemo suradnju te pozitivno i poticajno okruženje unutar razreda.  Kao primjer takvih aktivnosti navela sam “Nemoguću misiju” gdje učenici unutar grupe izvršavaju razne kreativne i raznovrsne zadatke  bez pomoći učitelja. 
 

Jedna od predstavljenih aktivnosti je i forum kazalište koja se može koristiti za osvješćivanje problema nasilja ili kao način rješavanja konfliktnih situacija.  Unutar edukacije dotaknuli smo se predrasuda i stereotipa o kojima se može potaknuti diskusija koristeći aktivnost priviledged walk”,  gdje učenici unutar uloga koje su im dodijeljene postaju svjesni različitih situacija i mogućnosti koje netko ima ili nema, odnosno “stavljeni su u tuđe cipele”.

Na kraju sam predstavila aktivnost photo voice koja se može koristiti za terensku nastavu. Učenici na temelju fotografija koje su sami snimili odgovaraju na postavljena pitanja i stvaraju priču.  Uputila sam kolege na stranicu Salto Youth gdje mogu pronaći mnogo aktivnosti i metoda za rad s učenicima ili pronaći edukacije i partnere za njihove buduće projekte.

TALKING TO PEOPLE: Inquiry Based and Cooperative Learning Methodology - Tihana Mesić

Edukacija koju je pripremila organizacija English Matters iz Španjolske se održala od 9. do 20. srpnja 2018. u Dublinu. Pohađalo ju je 12 učitelja iz 5 različitih zemalja: Grčke, Španjolske, Finske, Češke, Poljske i Hrvatske.

Na edukaciji su polaznici naučili kako koristiti različite resurse, poput umjetnosti, glazbe, sporta, plesa, književnosti, povijesti, filma i intervjua u poučavanju. Primjeri takvih resursa koji su se koristili u aktivnostima na edukaciji su vezani za kulturu i život u Irskoj pa smo imali priliku obogatiti  i svoje znanje o toj zanimljivoj zemlji.

Proces učenja na edukaciji je uključivao dosta samostalnog i iskustvenog rada, ali je uz pomoć dobro osmišljenih aktivnosti poticao sudionike na suradnju i timski rad. Intenzivno  smo radili na tome da na osnovu naučenog sami kreiramo nastavne materijale koji će biti spremni za upotrebu neposredno nakon povratka u naše učionice pa sam odlučila kolegama sustručnjacima predstaviti neke od tih aktivnosti i igara.

Jedna od aktivnosti koje smo osmislili na edukaciji, a vezana je za korištenje umjetnosti je „Oglas“. Učenici moraju osmisliti kampanju za oglašavanje prodaje nekog umjetničkog djela. Sve moraju pripremiti samostalno i prezentirati na način koji im najviše odgovara, npr. prezentacija, pisani oglas u novinama ili video. Cilj im je pobuditi interes kod svojih kolega iz razreda tako da zbilja požele otići i pogledati to umjetničko djelo.

Druga aktivnost je vezana za stare slike ili fotografije grada u kojem učenici žive. Nakon što ih učitelj pokaže i prezentira učenicima, poziva ih na diskusiju i predviđanja o tome kako su se ta mjesta možda promijenila od vremena kada su fotografije ili slike nastale. Slijedi odlazak na ta mjesta kako bi se utvrdilo stvarno stanje, a nakon toga učenici moraju samostalno, koristeći različite izvore znanja, saznati više o promjenama koje su se dogodile na tim mjestima tijekom vremena.

 

Slična aktivnost se može napraviti i sa starim fotografijama na kojima djeca proučavaju razlike između suvremenih odjevnih predmeta i onih iz npr. sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Aktivnost je dobra za uvježbavanje vokabulara, komparaciju pridjeva, opisivanje, i slično. Na sljedeći sat djeca mogu doći obučena u staru odjeću koju pronađu u ormarima roditelja ili baka i djedova. Ostala djeca moraju pogoditi kome su odjevni predmeti pripadali i ima li neka posebna priča vezana uz njih.

Izlaganje je završeno prezentacijom tehnika koje su bitne za uspješno provođenje intervjua kojima je bio posvećen dio edukacije.

 

Svi prisutni učitelji su dobili uručke s primjerima aktivnosti koje mogu primijeniti u vlastitoj nastavi, a izlaganje je završilo razmjenom iskustava stečenim sudjelovanjem u Erasmus+ projektima. 

Učiteljsko vijeće Team Dublin

Petar Radanović, učitelj matematike i Tihana Mesić, učiteljica engleskog jezika, održali su predavanje i radionicu na UV OŠ Nikole Tesle u listopadu 2018.

Prezentacijom koju su pripremili upoznali su članove Učiteljskog vijeća sa saržajem edukacija koje su pohađali te posebnostima irskog obrazovnog sustava, kulture i običaja.

Slijedio je niz aktivnosti s kojima su se upoznali ili su ih osmislili tijekom edukacije u suradnji s europskim kolegama, sudionicima edukacija u Dublinu te demonstracija novih IKT alata. 

Društvo Naša djeca u Ravnoj Gori

Sudionice edukacije u Portugalu Željana Đevenica, Petra Šelebaj i Jasminka Možgon Jarić održale su radionicu Igre i vježbe za jačanje osobnosti i svrhovita uporaba IKT –a u mjesnoj knjižnici u goranskome mjestu Ravna Gora. Naime, podršku u organizaciji radionice pružilo je Društvo Naša djeca te OŠ Dr. Branimir Marković iz Ravne Gore.

Sudjelovalo je tridesetak djece, od vrtićkog uzrasta do završnih razreda osnovne škole. Ishodi u radionicama bili su vezani uz međupredmetne teme novog kurikuluma Škole za život. Osim djece, aktivnostima su se vrlo rado pridružili i roditelji.

Voditeljice radionica vodile su sudionike kroz razne igre i vježbe koje su naučile sudjelujući na edukacijama u Portugalu, a to je ujedno i jedna od završnih diseminacijskih aktivnosti.

Primjerice, provedena je aktivnost crtanja tangrama.Igra uključuje 3 osobe, dvije sjede jedna drugoj okrenute leđima, jedna osoba ima tangram koji samo ona smije vidjeti, druga osoba ima olovku i papir i crta po uputama prve osobe, samo osoba koja ima tangram smije govoriti, promatrač pazi da sve ide po pravilima.

Cilj: nemoguće je odraditi zadatak, a da se ne prekrše pravila jer nema povratne informacije, vježba pokazuje važnost konstruktivne povratne informacije.

Provedeno je desetak igri i vježbi u kojima je bilo riječi o vrstama komunikacije, važnosti zajedništva i timskog rada koji su preduvjet za razvoj cjelovite, zadovoljne , sposobne osobe spremne na suradnju. Navedene su igre idealne za provođenje međupredmetne teme Osobni i socijalni razvoj, ali i za razvoj poduzetničkog duha djece i mladih. Nadalje, radilo se i na stilovima komunikacije koji imaju važnu ulogu u životu svakog čovjeka, a njihovo osvješćivanje mora početi od najranijih dana.

Sudionicima radionice voditeljice su pokazale nekoliko IKT alata koje mogu koristiti potičući vlastitu kreativnost, a mogu ih vrlo svrhovito upotrijebiti u domeni Učiti kako učiti.

Sudionice edukacija u Portugalu aktino su se pripremale za provedbu nove kurikularne reforme Škole za život učeći od sudionika iz ostalih europskih zemalja i dijeleći vlastita iskustva. Kao krajnji cilj, svoja su saznanja donijele natrag u Hrvatsku i predstavila ih onima na kome svijet ostaje, a to su naša djeca.

Izbor iz dječjih evaluacija:

Bilo je zabavno, poučno i kreativno.

Morala sam misliti, ali bilo je zabavno.

Nisam znala da učenje može biti zabavno.

Kremšnite su bile jako fine.

Naučila sam brojati do 13 na portugalskom jeziku.

Kad bi bar u školi bilo tako.

Nisam znao da postoji toliko vrsta komunikacija.

Sviđaju mi se računalne igre, zabavne su, a mogu mi pomoći u učenju.

Bolje se baviti ovim igrama na računalu nego nekim bezveznim.

b0c9bade_opt.jpg
b4106c5de_opt.jpg

Diseminacija u OŠ Voltino

Učitelj matematike predstavio je Erasmus+ projekt TESLA i prezentirao suvremene IKT programe 2. listopada 2018. u OŠ Voltino.

Na radionici je sudjelovalo desetak zainteresiranih učitelja koji su se okušali u izrdai vlastitih digitalnih materijala.

b29a7792_opt.jpg

eTwinning Learning Event

28.6.2019. sudionici Erasmus+ projekta TESLA održali su predavanjekao Learning Event za 10tak prijavljenih članova različitih zagrebačkih škola.

b3d1f3d4
b3d1f3d4

b1b36c54
b1b36c54

b1c128f4
b1c128f4

b3d1f3d4
b3d1f3d4

1/4

Teach Meet 

Za vrijeme Dječjeg sajma poduzetništva održan je i neformalan Teach Meet susret gdje smo prezentirali naš projekt i razmijenili iskustva u provođenju ovakvih i sličnih projekata, a kojemu su prisustvovali učitelji iz lokalne zajednice i učitelji iz Skoplja.

bbed3e8e_opt.jpg